Akademins pristagare 2022:

Utdelat den ​15 november vid Akademiens högtidssammankomst.

Klicka i bilderna för större format.

Fler bilder finns

Här

Sample text. Click to select the Text Element.

Kök:

Thomas Sjögren, Signum Hällsnäs, Grano, Skärets Krog, Stora Hotellet

Thomas Sjögren är en synnerligen kreativ, skicklig kock och krögare som entusiasmerar inom medveten gastronomi. Han är en hänförd entreprenör som driver flera topprestauranger och hotell i Västsverige.

Thomas gastronomi ligger oftast steget före andra i sitt val av lokala nya råvaror. Gärna från havet. T ex olika tångarter ligger honom varmt om hjärtat och han deltager i olika projekt för att hitta gastronomiska hållbara smaker.  Thomas har ett nära samarbete med lokala producenter och har dessutom startat odlingar för självhushåll.

(Bild: Linda Magnusson ©)

Här

Läs mer om Thomas 

Producent: 

Mikael Jidenholm, Ugglarps Grönt

Mikael Jidenholm är en grönt-nörd!

Drivs av en enorm vilja och kraft för att utveckla och odla grödor som landets behöver. Inte bara det våra bästa kockar saknar, utan det vi alla bör äta varje dag för att må bra. Oftast börjar efterfrågan från restaurang och senare kommer det en önskan från konsumenten att kunna köpa råvaran i sin butik. Detta tar sin tid och butikskedjorna är inte så lyhörda. På 30 av de 63 ha som han äger odlas det. I växthus och under bar himmel.

(Bild: Linda Magnusson ©)

Här

Läs mer om Mikael 

Forskning: 

Ingrid Undeland, Chalmers Tekniska Högskola

Ingrid Undeland leder en forskargrupp vid Chalmers som arbetar med marina livsmedel som fisk, skaldjur och alger i syfte att göra livsmedelshanteringen i industrin mer hållbar och minska matsvinnet. Hon har mottagit tre priser 1997, 1997 och 2011 och har ett internationellt engagemang. Ingrid Undeland lobbar och samarbetar med Jordbruksverket och Regeringen för att få de att förstå problematiken i att vi äter för lite färsk sill och produkter baserade på sillråvara. 

Ingrid forskar om lipidoxidation för att få bort härskningsproceduren och har lyckats genom att tillsätta antioxidanter som lingon och rosmarin till råvaran.

Priset utdelades av akademins ledamot professor Kristina "Snuttan" Sundell vid Blå Mats årsmöte på KTH i Stockholm.

(Bild: Kristina Sundell ©)

Här

Läs mer om Ingrid 

Priset till

Birgitta Ramussons minne 
”Årets kakmästare”

Tilldelas Mattias Ljungberg och Tössebageriet i Stockholm.

Tössebageriet är ett klassiskt svenskt bageri och konditori med moderna influenser, tex semmelwrapen. Kvalité, tradition och omsorg kännetecknar skapandet av kakor och bakverk.

(Bild: Linda Magnusson ©)

Här

Läs mer om Mattias