Akademins pristagare 2008.

Långkok på svenska belönas

Västra Gastronomiska Akademin belönar på onsdagen den 4 juni ett antal personer som bidragit till ökade kunskaper och förändrade attityder till svensk matkultur.
Prisutdelningen förrättas av landshövdingen i Västra Götalands län,
Lars Bäckström, samt akademins preses Birgitta Rasmusson i samband med Akademins årshögtid på Residenset i Göteborg.

Akademins Stora Pris går i år till:

Pelle Danielsson och Ola Andersson, Restaurang Hos Pelle i Göteborg.

”För en ytterst gedigen yrkesmannagärning, parad med en beundransvärd förmåga till förnyelse” lyder Akademins motivering.

Krögaren Pelle Danielsson är född och uppvuxen i Kumla och bokstavligen in matens värld då han bl.a. redan i skolåldern bistod sin far i hans charkuteri. Han kom till Göteborg i början av 80-talet då han övertog den anrika kvarterskrogen Skansenbuffén i Linnéstaden och har alltsedan dess förblivit stadsdelen trogen. Krogen omdanades 1991 till det som idag är ”Hos Pelle” där synnerligen vällagad husmanskost är dess adelsmärke, på senare år parat med att sätta metoden långkok i högsätet, något som man utvecklat till perfektion. 

Kökschef Ola Andersson är skåning till börden och började sin restaurangbana redan i tonåren som extraknäckande kocklärling 1983. Skanör Gästis, Savoy i Malmö och Hotel Grands Franska Matsal är några anhalter på vägen innan han slog sig ner på Västkusten där Särö Värdshus och dåvarande Sheraton varit hans arbetsgivare.
Sedan 12-13 år är Ola Andersson knuten till Rest. Hos Pelle och är starkt bidragande till att restaurangens satsning på längkok blivit så framgångrik. Mellan varven har han också hunnit med olika konsultuppdrag i bl.a. Japan och Mexico samt varit i kocklandslaget 92–96 och deltagit i fyra Årets Kock-finaler. 

Kontaktuppgifter:
Pelle Danielsson, Rest. Hos Pelle, 031- 12 10 31, 0708 – 72 29 74
Ola Andersson, Rest. Hos Pelle, 031- 12 10 31, 0702 – 36 60 28