Västra Gastronomiska Akademins pristagare är utsedda!

2021-03-31        

stra Gastronomiska Akademin har vid sitt årsmöte den 30 mars 2021 beslutat att tilldela 

  • Kristina ” Snuttan” Sundell, professor vid institutionen för Biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet,pris för: ”utomordentliga insatser som forskare, föreläsare, opinionsbildare kring blå mat och hållbar marin miljö”.
  • Teres Johansson, Hamnbageriet Kungshamn, pris för: ”En skicklig bagare, konditor och företagsutvecklare med stort engagemang för hantverket och för den bygd hon verkar i”. Läs mer om Teres i en artikel i Bohusläningen.
  • Ulrika Lorensson och Mathias Svensson, Havstenssunds Ostron, pris för: ”att deras banbrytande insatser gett bohuslänska ostron en framträdande plats i den västsvenska gastronomin”.

Akademin har också beslutat att i samband med akademins 25-årsjubileum tilldela sitt   jubileumspris till Ulf Wagner för
"Som kreativ kock och framstående oenolog personifierar Ulf Wagner allt vad gastronomi på hög nivå innebär."    

Akademin har också beslutat att inrätta ett pris till Birgitta Rasmussons minne .

När FHM rekommendationer avseende covid-19 så medger kommer prisutdelning att ske under högtidliga former, förslagsvis i höst. 
Mer information kommer.     

Lars-Magnus Olovson         
Preses   
lars-magnus@vgak.se 
0706-710 690

Västra Gastronomiska Akademin skall främja matkulturen i västra Sverige genom att uppmärksamma framstående prestationer inom akademins verksamhetsområden: kokkonst, servering, odling, förädling av livsmedel, praktiska såväl som vetenskapliga insatser skall kunna få uppmärksamhet och stöd. Akademin bildades 1995.